Localitatea Praid este asezata pe valea Târnavei Mici, la poalele Muntilor Gurghiului, în depresiunea Praid la 525 m altitudine (masivul de sare atinge 580 m înaltime).
Localitatea Praid, poarta de intrare in judetul Harghita dinspre judetul Mures, se afla pe soseaua ce uneste Targu Mures de Odorheiul Secuiesc, la 5 km de Sovata. Praid se afla intr-o zona foarte bogata in sare. Primele atestari documentare sunt din 1493 unde este amintit Satul cu Sare si in 1567 sub numele actul de Praid.
Comuna este la 500-550 m altitudine si este inconjurat de dealuri de sare, care ajung pana la aproape 1700 m altitudine. In imprejurimi se gasesc si cateva rauri si parauri dintre care amintim raul Corund (cel mai mare afluent al Tarnavei mici), rau care formeaza in apropierea localitatii (cca. 5 km) un canion de sare.
Bogatia zacamantului de sare este exploatata inca de la infiintarea localitatii.
Salina are si acum galerii in care se exploateaza sarea iar in cele dezafectate s-au amenajat, incepand cu 1974, locuri de odihna si tratament. Galeriile amenajate sunt vizitate de numerosi turisti dar mai cu seama se folosesc ca loc de terapie si tratament (cure de 4 ore zilnic de 16-18 zile pentru adulti si 10-12 zile pentru copii) din urmatoarele motive:
– Aerul din galeriile subterane este curat, fara factori alergogeni
– Umiditatea relativ ridicata provocand practic lipirea particulelor de praf, microbilor, polenului si ciupercilor pe pereti, curatindu-se astfel aerul
– Continutul ridicat de calciu are ca efect scaderea potentialului de infectie
– Temperatura este constanta indiferent de anotimp (15,6 – 15,8 grade C)
– Absenata senzatiei de rece datorita lipsei de miscare a aerului
– Aerul bogat in dioxid de carbon ajuta la aerisirea plamanilor, usurarea respiratiei
– Ionizarea negativa ridicata micsoreaza numarul de crize asmatice
– Continutul scazut de ozon ajuta la scaderea crampelor muculare
– PH-ul coborat asigura sterilizarea aerului si deci distrugerea florei bateriene
– Presiunea oxigenului este mai mare decat la suprafata lucru determina o mai buna oxigenare a organismului
In 1949-1950 a fost descoperit un izvor de apa termala care a fost captat si deserveste strandul termal din localitate.
Prin exploatari masive de sare au ramas goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salina, cu temperaturi relativ constante, intre 14-16 C, umiditate scazuta 66-70% si presiune mai mare decat la suprafata in medie de 735-738 mmHg.
Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii. Aici s-au amenajat sanatorii subterane, tratamentul subteran, a inceput prin anii 1960, in mina Gh. Doja. In 1980, baza de tratament a fost mutata la “orizontul 50”, care se afla la o adancime de 120m de la suprafata avand o latime de 20m, inaltime de 14m si lungime de mai multe sute de metri. Pe o distanta de 1250m de la intrare pana la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei.
In timpul sezonului de vara, numarul persoanelor care viziteaza mina si a bolnavilor care se trateaza aici, ajunge pana la cifra de 2500-3000/zi.
Salile din subteran sunt dotate cu un sistem de iluminat, terenuri de joaca pentru copii, o capela ecumenica, bufet, biblioteca, mese de biliard, toate acestea avand menirea de a oferi o recreere pentru bolnavii, care in mod obligatoriu trebuie sa petreaca aici zilnic 4 ore.
Caile de acces:
Rutiere: pe DN 13 A Balauseri – Sovata – Praid – Miercurea Ciuc, la 9 km de Sovata sau pe DN 13 B Praid – Gheorgheni (58 km)
Pe calea ferata: Gara Praid, punctul terminus al liniei secundare Teius – Balauseri – Sovata – Praid care accede la magistrala feroviara Brasov – Sighisoara – Teius – Cluj-Napoca – Satu-Mare – Oradea;
Aerian: aeroportul international Târgu Mures (70 km).
Baza de tratament din Salina Praid se afla la o adâncime de 120 m de la suprafata. Pe o distanta de 1250 m, de la intrare pina la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobusele. Salile din subteran sunt dotate cu: sistem de iluminat, galerie de arta in sare (sculpturi, picturi), terenuri de joaca pentru copii, capela ecumenica, un muzeu al mineritului, expozitie fotografica, mese de ping-pong, toate acestea având menirea de a oferi recreere pentru pacientii care conform recomandarii medicale trebuie sa petreaca aici patru ore zilnic. Bufetul din salina vine în întâmpinarea vizitatorilor, asigurându-le în orice moment un ceai din plante medicinale sau o cafea fierbinte, alaturi de o gustare întotdeauna binevenita. TratamentuI de speleoterapie si climatoterapie cuprinde practic inhalarea aerului din mina, fiind foarte util în cazul bolilor cailor respiratorii (boli astmatice, bronsitice si alergice). În timpul petrecut în subteran se recomanda si gimnastica condusa de un cadru specializat, plimbari si dozarea efortului fizic. Statisticile medicale au demonstrat ca in cazul celor care revin la tratament de 3-4 ori, si reactioneaza pozitiv, scade numarul si intensitatea crizelor astmatice, de asemenea creste capacitatea de rezistenta a organismului
Ruinele cetatii RABSONNE: aflata la 13 km de centrul Praidului, pe drumul spre Gheorgheni, vechea cetate secuiasca impresioneaza turistii cu cateva ruine partial conservate, dar mai ales cu peisajul deosebit, dominat de paduri de foioase, care o inconjoara
Strandul PRAID – Baza de agrement/ tratament se afla in apropierea intrarii in mina de sare, la aproximativ 200 m, oferind 2 bazine exterioare (pentru adulti si copii) cu apa sarata, dotate cu vestiare, dusuri, locuri pentru plaja, bar si fast-food cu terasa de vara.
Strandul se intinde pe o suprafata de 5.200 de metri patrati, din care luciul de apa este de 1.942 de metri patrati.
Strandul are doua bazine pentru copii, pornind de la 60 de centimetri adancime, care creste treptat pana la 90 de centimetri si apoi pana la adancimea maxima de 1,20 metri.
Zona de plaja acopera o suprafata de 2.478 de metri patrati si se intinde de-a lungul bazinelor, dar si pe o terasa amplasata pe acoperisul unei cladiri care face parte din ansamblu. in prezent, au fost instalate 300 de sezlonguri care nu se platesc separat.