Este bine cunoscut faptul că orice turist care vine la Băile Tuşnad vrea să vadă ursul. Din acest motiv s-a decis să asigurăm condiţii sigure şi civilizate pentru cei interesaţi de acest animal. Se doreşte ca turiştii să nu își pună viaţa în pericol făcând selfiuri cu urşi vagabonzi, cerşetori, nevoiţi să-şi caute hrana prin tomberoanele oraşului. Este o aventură măreaţă să observi ursul carpatin în mediul său natural dintr-un loc de observare de nivel mondial.
Observatorul de urşi din Băile Tuşnad funcţionează cu un succes uriaş din mai 2017. După mulţi ani de cercetare faimosul fotograf peisagist şi arhitect al punctelor de observare a animalelor sălbatice Bence Máté, a decis să vină pe această pajişte deosebit de frumoasă. Un criteriu important în alegerea şi proiectarea locului era potenţialul de a face fotografii de calitate din observatorul de animale. Bence a visat un observator contemporan, care satisface fiecare nevoie, proiectat special pentru acest loc.
Din observatorul închis, acoperit şi creat pentru a oferi siguranţă pe durata observării ursului, se poate fotografia confortabil ursul în mediul său natural, prin geamurile mari de sticlă, chiar şi pe vreme ploioasă.
Deşi funcţionează ca un punct de observare a animalelor pentru turişti, adică programul se conformează nevoilor turiştilor – vă garantez –, că şi din punct de vedere fotografic este cel mai bun loc de observare al ursului din Transilvania şi poate în lumea întreagă. La proiectarea şi construcţia locului am avut în vedere ca şi fotografii amatori sau pasionaţi să poată facă fotografii excepţionale din observatorul nostru.
Aici se asigură recreere plăcută chiar şi pentru 20 de persoane. Mulţi o vizitează ambele locuri de observare. Într-o zi încearcă un loc, apoi pe celălalt. Programul începe cu două ore înainte de apus şi în acest fel programul poate fi adaptat foarte bine la alte activităţi turistice. De exemplu vizitarea Lacului Sfânta Ana sau a Tînovului Mohoş, aceste locuri nefiind niciodată omise de turiştii care vin în zonă. Se poate combina la fel de bine și cu un picnic cu căruţa sau cu vizitarea fabricii de bere Csíki.
La acest observator drumeţia începe din faţa gării feroviare din Băile Tuşnad. Depinzând de vreme şi de numărul de persoane grupul merge la punctul de observare cu căruţa ţărănească tradiţională sau cu vehiculul de teren. Căruţa vă aşteaptă la 500 de metri de gară pe drumul forestier. Se parcurge această distanţă pe jos. După jumătate de oră de mers cu căruţa, mai avem o plimbare pe jos de încă 300 de metri până la punctul de observare a animalelor sălbatice. Deoarece drumeţia are loc în natură este bine să ne pregătim cu un echipament pentru ploaie cum ar fi o geacă impermeabilă sau o umbrelă.
Veniţi şi vedeţi regele codrilor transilvăneni în habitatul său natural, în toată măreţia sa.
Locul de întâlnire, gara feroviară din Băile Tuşnad, este la 80 de metri de singura benzinărie, care funcţionează în zonă. Personalul benzinăriei vă îndrumă cu drag, dacă nu găsiţi gara.
NFORMAŢII GENERALE
- Acest loc este potrivit şi pentru fotografi şi pentru turişti
- Sezon: Tot anul
- Capacitate : 20
- Condiţii de fotografiere: Excelent
- Nivel de confort: Excelent
DETALII
- Construit în: 2017
- Localizare: Băile Tuşnad, România
- Cel mai apropriat aeroport: Bucureşti
- Distanţă focală recomandată: 200 – 500 mm
- Îmbrăcăminte recomandată: Îmbrăcăminte de drumeţie în funcţie de sezon, hanorac de culoare neagră. Umbrelă sau geacă impermeabilă. (în caz de ploaie)
- Dimineaţa: lumină din spate
- După amiază: umbră
- Distanţă de drumeţie: 300 de metri
- Program de vizitare: Cu 2 ore înainte de apus.
EXTRA
- Geam unidirecţional: 2 buc. 2500 mm x 700 mm
- Reflector: Reflectoare potrivite pentru observarea urşilor pe timp de noapte
- Încălzire