Statiunea balneoclimaterica de interes local Şugaş-Băi(Băile Șugaș) este situata la 747 m altitudine, la 8 km vest de Sfântu Gheorghe.
In statiunea din inima muntilor Baraolt exista bai si mofete indicate pentru boli cardiace si boli ale aparatului circulator.
Iarna se practica schiul functionand si o instalatie de transport pe cablu pentru schiori.
Relieful de jur împrejurul aşezării este alcătuit din formele de relief de 800–1000m înălţime ale Munţilor Baraoltului, care sunt fragmentate în mai multe părţi, mai mici sau mai mari, de văile pârâurilor. Piscul Ghiurghiu-Havad domină demn ţinutul.
Dacă avem îndrăzneala să urcăm până în vârful Munţilor Ghiurghiului, ni se deschide o privelişte de neuitat: Valea Oltului şi Depresiunea Bârsei până la Munţii Făgăraşului; spre nord vârfurile Munţilor Harghitei „ne fac cu ochiul” chemându-ne.
Şugaş Băi(Băile Șugaș) este situată la poalele estice ale Munţilor Ghiurghiului, în valea pârâului cu acelaşi nume, la o altitudine de 747 m. Aşezarea are o poziţie geografică favorabilă: este protejată de crestele munţilor împotriva nturilor dinspre est şi vest, iar piscurile o feresc din toate părţile. Şugaş Băi este o atracţie turistică în toate anotimpurile.
Bineînţeles, nu din întâmplare se găsesc aici acele curiozităţi pentru care lumea vine aici cu plăcere. Din partea sudică a Munţilor Harghitei porneşte şi trece prin acest loc o linie de surpare spre partea estică a Munţilor Baraoltului. De-a lungul acestei linii de fractură ţâşnesc din adîncuri apele minerale lecuitoare şi bioxidul de carbon de origine vulcanică.
Pe vremuri “fluierul pământului” era o jucărie la modă a copiilor care funcţiona cu gazele provenite din pământ. Tinerii de astăzi, prea puţin cunosc această poznă de odinioară. Copiii de altă dată se duceau în excursie în pădurile din Şugaş şi îi mai prindea câte o ploaie zdravănă. În locurile în care pământul emana gaze băltoaca avea bule de aer. Copiii scoteau apa din băltoacă, dar numai atât cât să se vadă unde “răsuflă” pământul. Aceste orificii au fost astupate cu noroi, iar în gaură au aşezat un fluier făcut din creangă de salcie. Aşteptarea a dat rezultate: deodată fluierul a început să cânte. Şi fluiera vesel, acompaniind râsetul copiilor pentru că cine nu se bucură dacă reuşeşte să facă Pământul să cânte?
Cum ajungeti in Şugaş-Băi (Băile Șugaș)?
Cu autoturismul
Din municipiul Sfântu Gheorghe pe drumul judetean 121C . Exista curse regulate de autobuze spre statiune din orasul resedinta de judet.
Camera web de la pârtia Băile Șugaș:
Webcam 1 Băile Şugaş