Toplița este un municipiu din județul Harghita, România. La ultimul recensământ din 2011, orașul avea 13.285 de locuitori.

De-a lungul aniilor, orașul a trecut prin mai multe schimări de nume: Taplócza, Toplicza, Gyergyó-Toplicza, din 3 februarie 1861 Oláh-Toplicza, apoi în 1 ianuarie 1907 Maroshévíz, până în 1918, când a primit numele Toplița Română. În ambele limbi, maghiară și română, numele înseamnă “izvor de apă caldă”; primul este un cuvânt din limba română de origine slavă.

Toplița este situat în nordul Depresiunii Giurgeu (Gheorgheni) din Carpații Răsăriteni, pe cursul superior al râului Mureș, fiind încadrată de M-ții Călimani, M-ții Giurgeului și M-ții Gurghiului. La o altitudine de 650 m, în imediata apropiere a orașului este situat izvorul “Bradul”, cu un debit de 10 l/sec., având o temperatură de 27,5 °C. Apa acestui izvor este captată într-un bazin, fiind de fapt o piscină cu apă limpede. Al doilea izvor este situat aproape de centrul orașului, în apropierea gării. Izvorul este captat într-un ștrand, având aceeași compoziție cu a izvorului “Bradul”, cu o temperatură de 25 °C și un debit de 8 l/sec.

Conform coordonatelor istoricului Ptolemeu, în arealul orașului ar fi existat o cetate dacică, Sangidava, nedescoperită pe teren. În secolul XIII în zonă au început să se stabilească familii de secui.[2] Prima menționare documentară a localității datează din 1567[3]. A fost declarat oraș în 1956 iar în 2002 a fost declarat municipiu.

Atracții turistice:
– Partia de schi
Partia de schi din Toplita este una dintre cele mai noi din tara. Are doua partii: partia Bradul de 1000 de metrii lungime destinata schiorilor incepatori (diferenta de nivel 125 m, inclinare medie 11%) si partia Magherus de 460 m lungime destinata schiorilor avansati (diferenta de nivel 125 m, inclinare medie 23%). Partia Magherus este dotata cu instalatie de teleschi cu o capacitate de 600 persoane pe ora. Exista instalatii de zapada artificiala, de batatorit zapada si instalatie de nocturna. Turistii pot inchiria echipamentele in punctul de inchiriere special amenajat.

– Strandul Bradul
Cunoscut si sub numele de Baile Banffy este un strand cu apa mezotermala, situat la 685 m altitudine, cu o suprafata totala de 17 ha. Debitul izvoarelor este de 4,7 l/s iar temperatura apei de aproximativ 26,5 C.

– Manastirea Sfantul Ilie Proorocul
Monument istoric (1847), ctitorie a primului patriarh al României- Miron Cristea. Frumoasa manastire s-a dezvoltat cu timpul, fiind astazi un loc foarte cautat de credinciosii care vin in numar mare mai ales cu ocazia hramului manastirii.
Muzeul Manastirii “Sfantul Prooroc Ilie” din Toplita a fost sfintit si inaugurat in 30 mai 1995. Expozitia permanenta cuprinde icoane pe lemn din secolul al XVIII-lea, fragmente ale vechii catapetesme de la biserica din lemn, o valoroasa colectie de icoane pe sticla, carti religioase ortodoxe si obiecte liturgice.

– Castelul Baronului Urmantzi
Actualmente muzeu etnografic. Initial, muzeul a fost o sectie a fostului Complex Muzeal Harghita. Activitatea propriu-zisa de infiintare a fost desfasurata incepand cu anul 1997. Muzeul este adapostit intr-un fost conac al urmasilor familiei nobiliare Urmanczy, construit in 1906. Lucrarile de amenajare incepute in 1989 si intrerupte dupa 1990 sunt reluate in 1997, la etajul cladirii unde s-au vernisat primele expozitii si unde functioneaza muzeul. Muzeul detine obiecte ce ilustreaza aspecte privind ocupatiile traditionale in zona Toplita: agricultura, cresterea animalelor, pastoritul, paduraritul, mestesuguri traditionale, vanatoarea, pescuitul, culesul, obiecte ce ilustreaza portul popular, amenajarea si impodobirea locuintei, instalatii traditionale, obiecte ce ilustreaza aspecte ale vietii spirituale, de cult, credinte etc.

– Manastirea Doamnei
Biserica – monument istoric, a fost construita in 1658 la cererea doamnei Safta, sotia domnului Moldovei Gheorghe Stefan (1653-1658).
Daca, urmare a prigoanei ateiste, dupa 1960 manastirea a functionat ca metoc al manastirii Sfantul Ilie Toplita cu obste de calugari, dupa infiintarea Episcopiei Covasnei si Harghitei, trece sub grija Episcopiei, cu obste de maici. Traditia retine numele calugarului Luca Mereut, care in 1763 a luptat impotriva Uniatiei, dar si a altor monahi de la Paraul Doamnei, care impreuna cu credinciosii din Toplita, au participat activ la miscarea din 1759-1761, pentru pastrarea credintei crestine ortodoxe in Ardeal.

– Alte obiective in zona:
Defileul Toplita – Deda – monument peisagistic;
Muntii Calimani – Cei mai inalti munti din lantul vulcanic al Carpatilor Rasariteni oferea posibilitatea de a pargurge trasee turistice spectaculoase si atingerea unor obiective precum: lacul Iezer de origine vulcanica, rezervatia naturala cei 12 Apostoli, varfurile pitoresti ale muntilor: Varful Negoiu, Varful izvorului sau Varful Pietrosu;
Localitatea Bilbor – 21 izvoare de apa minerala. Distanta: aproximativ 22 km
Statiunea Borsec – 13 izvoare de apa minerala. In drum spre Borsec se poate vizita Monumentul-mausoleu al eroilor căzuti în primul război mondial. Distanta: aproximativ 26 km;
Statiunea Durau – Baza de plecare pentru drumetii la: Muntele Ceahlau, Schitul Daniil Sihastru, cascada Duruitoarea. Distanta:aproximativ 62 km;
Cheile Bicazului, Lacul Rosu – Distanta : aproximativ 85 km.

– Baza de echitatie din Toplita:
Baza de echitatie din Toplita este situata la circa 2,5 km de centrul localitatii,pe strada Murelor. Este destinata celor care vor sa invete echitatie sau celor care pur si simplu vor sa evadeze din cotidian.

Aici se realizeaza cursuri de echitatie, drumetii ecvestre, plimbari pe domeniul partiilor de ski.

Excursiile se organizeaza pentru una sau maxim trei persoane, sub atenta supraveghere a unui ghid ecvestru. Perioada de plimbare dureaza de la o ora pana la o zi,in cadrul sau vizitandu-se obiectivele turistice din Muntii Gurghiului.

Baza de echitatie din Toplita este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Tinutul Secuiesc, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

– Monumentul Lupa Capitolina din Toplita:
Monumentul Lupa Capitolina din Toplita este situat in centrul orasului, in apropierea Primariei. Statuia a fost dezvelita in prezenta unor personalitati importante. A fost realizata din bronz, cu dimensiunile: 75 cm lungime si 1,14 m lungime. Ii reprezinta pe Romulus si Remus, intemeietorii Romei si pe lupoaica-mama.
Pe soclu este gravat textul: “Ad perpetuam originis latinae memoriam” si apar efigiile lui Traian si Decebal.

– Muzeul de etnografie din Toplita:
Muzeul de etnografie din Toplita se afla pe strada Eroilor, nr. 24, judetul Harghita si functioneaza ca institutie de sine statatoare din anul 1997.

Muzeul de etnografie prezinta aspecte specifice zonei Toplita: agricultura, cresterea animalelor, pastoritul, paduraritul, mestesuguri traditionale, vanatoarea, pescuitul, culesul din natura; obiecte ce ilustreaza portul popular, amenajarea si impodobirea locuintei, instalatii traditionale, obiecte ce ilustreaza aspecte ale vietii spirituale, de cult, credinte.

Program vizitare: zilnic intre orele: 08:00 – 16:00, exceptand sambata si duminica.

– Iezerul Racicis:
Iezerul Racicis este un lac de munte situat la poalele Varfului Rachitis, in apropierea orasului Toplita, la altitudinea de 1.750 m. Acesta isi acumuleaza apele din raul Puturosu.

S-a format in masivul vulcanic, datorita unor alunecari de teren. Este de forma triunghiulara si are dimensiuni de: 0,10 ha si 3 m adancime. Este populat cu pastrav.

Accesul se face din Toplita (DN15 km 185 – monumentul eroilor) – drum forestier pe Valea Lomas – Tisler – urcus pe drum de coasta – Cabana Delut – stana din Dealu Alb – sonda din Fundu Puturosului – poteca – Iezerul Racicis.
Cascada din Toplita
Cascada din Toplita este situata pe strada Zapode, in apropierea Luncii Muresului si a caii ferate.

Apele cascadei sunt termale, provenind din izvoarele situate in statiunea Bradul. Cascada poate fi vizitata chiar si iarna, deoarece apele sale nu ingheata.

O proprietate deosebita este aceea ca isi schimba permanent aspectul, datorita depunerilor de travertin, rezultat al continutului ridicat de carbonat de calciu din apa.

– Manastirea Sfantul Ilie din Toplita:
Manastirea Sfantul Ilie din Toplita este ctitoria primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Dr. Elie Miron Cristea.

Pictura a fost realizata de Dumitru Belizarie, cel care a pictat si Catedrala Patriarhala din Bucuresti. El a pictat in tempera pe panza, aplicata pe lemn. Catapeteasma este lucrata in Germania, la Munchen. E sculptura in lemn de tei imbracata in cerneala de aur iar la prima vedere creaza impresia ca este din metal.

Patriarhul Miron a inzestrat biserica Sfantul Ilie cu multe lucruri de mare pret, cu sfinte moaste, cu icoane pe care le-a dus in pelerinaj la Atena, la Constantinopol, la Patriarhia de Alexandria, adica in Egipt, la Patriarhia din Ierusalim si au fost tinute pe Mormantul Domnului mai multe zile, au fost sfintite pe Golgota cu apa sfintita de Patriarhul Miron in raul Ior.

Din 1928 asezamantul functioneaza ca manastire de calugari.

In 20 iulie 1994, la manastirea din Toplita s-a savarsit hirotonirea intru arhiereu a primului ierarh al Episcopiei Covasnei si Harghitei, P.S. Episcop Ioan Selejan.

– Muzeul Manastirii Sfantul Prooroc Ilie din Toplita a fost sfintit si inaugurat in 30 mai 1995. Expozitia permanenta cuprinde un important fond de icoane pe lemn din secolul al XVIII-lea si fragmente ale vechii catapetesme de la biserica din lemn.

Muzeul omagiaza in mod deosebit memoria ctitorului manastirii din Toplita, Dr. Elie Miron Cristea, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

– Manastirea Doamnei din Moglanesti:
Manastirea Doamnei din Moglanesti se afla in Toplita, judetul Harghita si este manastire de maici cu viata de obste, in prezent cu 8 vietuitoare.

Manastirea Doamnei mai este numita si Paraul Doamnei si a fost ridicata de catre sotia domnului moldovean Gheorghe Stefan, doamna Safta, in anul 1658.

Dupa mai multe etape de restaurare, biserica de lemn este declarata monument istoric. Pictura bisericii a fost realizata pe panza in anul 1981.

Manastirea este un simbol al relatiilor istorice si spirituale dintre provinciile romanesti, cu arhitectura timpurie a bastinasului transilvan. Pastreaza icoane imparatesti datate din anul 1745.

Planul bisericii este dreptunghiular, cu naosul boltit semicilindric. Deasupra pronaosului acoperit cu tavan drept, se ridica turnul clopotelor. Absida patrata a altarului este acoperita cu o bolta semicilindrica, iar fatada de vest are un pridvor adaugat.

Hramurile manastirii sunt Nasterea Maicii Domnului, Intrarea Maicii Domnului in Biserica.

Camera live pârtia Toplita:
Partia Toplita