Racos este una dintre destinatiile misterioase ale judetului Brasov, situata in apropiere judetului Covasna si ascunde cateva comori neintalnite in alte zone ale tarii.

Drumul Brasov Racos

Distanta Brasov Racos este de doar 70 km si se parcurge usor in aproximativ o ora de mers cu masina. Mergand spre Sighisoara, imediat dupa Hoghiz un indicator arata ca luand-o la dreapta mai ai 10 km pana la Racos. Drumul este asfaltat si se merge lin pana in localitate.
A doua varianta este drumul judetean care se desprinde inainte de Hoghiz din soseaua spre Sighisoara, cotind tot la dreapta si trecand prin Bogata, localitate devenita celebra dupa ce rapperul Snoop Dog si-a dat check in aici din greseala, confundand-o cu Bogota, Columbia.
Odata ajuns, ai nevoie de cateva ore pentru a descoperi ce se poate vizita la Racos si pentru a te bucura de toate atractiile locului.

Obiective turistice in Racos Brasov

Exista 4 atractii principale de vazut in comuna Racos: Vulcanul stins, Lacul de smarald, Coloanele de bazalt si Castelul Sukosd Bethlen. Hai sa vedem de ce merita sa te opresti pe la fiecare:

Vulcanul stins Racos

Vulcanul stins Racos

Vulcanul de la Racos este printre cele mai impresionante obiective turistice ale tarii. Vulcanul stins la Racos, din craterul caruia s-a exploatat zgura. Cariera de zgura nu mai este folosita, dar peisajul este parca din alte lumi.

Cum se ajunge la vulcanul Racos, Brasov

Vulcanul stins Racos

Aproape de iesirea din localitate, dupa magazin am luat-o pe cea mai din stanga bretea, cea care urca printre case, pana la terminarea asfaltului. Drumul este comun cu cel care duce la coloanele de bazalt. Am parcat masina unde s-a terminat asfaltul si am pornit pe jos spre ridicatura rosie, pe drumul de pamant rosu, tinand mereu stanga. Doi bolovani imensi pazeau intrarea in vulcan si, dupa ce am trecut de ei, am ajuns in locul mult cautat.

Cum arata vulcanul stins de la Racos

Plante in vulcanul Racos

Peisajul nu pare de pe Pamant sau cel putin nu de pe Pamantul pe care-l stiam eu. Craterul vulcanului arata ca o galeata imensa cu margini rosii si dune de pamant sangeriu si negru. In dreapta ei este si movila rosie ce se vede din departare, langa care s-a format o groapa, probabil de la exploatarea zgurii. Plantele crescute aici sunt adaptate zonei si par sa reziste mult timp fara apa.

Racos – Lacul de smarald

Racos Lacul de smarald

Lasand vulcanul in spate am coborat pana la bifurcatie si am luat-o la dreapta pe un drum neasfaltat, dar destul de lat. In capatul lui aveam 2 variante: stanga mergea la cariera de bazalt si dreapta la coloane. Ne-am dus intai la lacul de smarald Racos format in cariera de bazalt.
Am vazut ca exista un drum care ajunge jos, pe marginea lacului, asa ca ne-am intors in fuga la masina pentru a continua explorarea si, dupa cativa pasi din locul unde parcasem, printr-un peisaj ce parea mai mult de pe Luna, am ajuns pe marginea lacului. Apa are o culoare turqoise superba si se incadreaza excelent in caldarea de bazalt. Exista doua teorii care explica formarea lacului: cand inca se executau lucrari in cariera a fost atinsa panza freatica, umplandu-se astfel golul lasat in urma de lucrari sau precipitatiile au umplut aceasta „galeata” de bazalt.

Coloanele de bazalt Racos

Coloanele de bazalt Racos

Coloanele de bazalt de la Racos sunt principalul motiv pentru care este cunoscuta localitatea.
Dupa ce lasati lacul in spate, drumul duce direct catre coloane. Pe un perete al dealului sunt asezate una langa alta, ca niste trunchiuri de copaci, aceste forme bazaltice. Ele au luat nastere din lava racita mai lent rezultata in urma eruptiei.
Se poate ajunge cu masina in apropierea acestor obiective naturale, pentru cei care nu sunt amatori de trasee. Poti insa lasa masina si in sat, iar de acolo sa vii pe jos.

Castelul Sukosd-Bethlen din Racos

Castelul Racos
Interior castelul Racos

Au ramas in picioare cele patru bastioane din colturi, turnul patrat de la intrare si zidurile ce inconjoara curtea interioara. Am urcat in turnul patrat, pana la etajul 1, dar alte explorari nu am avut curaj sa facem din cauza starii de degradare a cladirii, a carei restaurare a fost inceputa acum cativa ani, dar apoi abandonata. Vizita a durat maxim 15 minute, cat am facut niste poze in interior. Pe latura vestica a castelului a fost amenajat un parc cu cateva banci pe care satenii iesisera la o vorba.
Domeniul pe care este construit castelul in secolul XVII a apartinut lui Gabriel Bethlen care i l-a daruit grofului Sukosd. Contele Samuel Teleki a intrat in posesia lui in secolul XIX, iar la inceputul secolului XX obstea satului cumpara domeniul. De aici provine numele acestui castel.