Cetatea Rupea se află în orașul Rupea, din județul Brașov. A fost atestată în 1324 drept castru regal. În secolul al XV-lea, cetatea trece sub administrarea comunității săsești, care face din ea un refugiu.

Cetatea a fost extinsă până în secolul al XVII-lea. Se mai numește și Cetatea Cohalmului și are o așezare strategică, aflată la îmbinarea drumurilor ce făceau legătura între Transilvania, Moldova și Țara Românească prin pasurile sud-estice.

Ridicată pe Dealul Cohalmului, cetate are curtine întărite din loc în loc. Există câteva obiective din această epocă, precum unelte din piatră, fragmente ceramice sau urne funerare. Pe aceste locuri a fost ridicată dava cunoscută sub numele de Rumidava, cucerită de romani și devenită castrul roman Rupes.

Cetatea Rupea se află la 50 de kilometri de Brașov și este construită pe Dealul Cohalm. Are patru zone întărite cu turnuri poligonale și în timp s-au adăugat două curți interioare și trei turnuri de apărare. Este construită pe trei incinte, cetatea de sus, fiind cea mai veche construcție, a fost ridicată pe ruinele davei dacice. Cetatea de mijloc este o construcție din secolul XV și aici au fost ridicate Capela și Turnul Cercetașilor. Cetatea de Jos a fost construită în secolul al XVIII-lea. De altfel, în planurile cetății sunt menționate și Turnul Slăninii, Turnul Slujitorilor, Portița și Turnul Cercetașilor, camera judelui regal sau Camera de Sus. Cetatea are forma unei spirale ascendente, asemenea unei cochilii de melc.

Cum ajungi la Cetatea Rupea?

Cetatea Rupea se află la doar 63 de kilometri de orașul Brașov sau 50 km față de Sighișoara.

Poți ajunge aici și cu mașina, dar și cu trenul. Cu mașina Din București, cel mai scurt traseu este cel pe DN1 până la Brașov (București – Ploiești – Câmpina – Sinaia – Predeal – Brașov), apoi DN13 până la Cetatea Rupea (Brașov – Feldioara – Rupea). Din Târgu Mureș, pe DN13 până la Sighișoara și Rupea. Din Sibiu, poți merge pe DN1 în direcția Avrig – Voila, după care DJ105 până la Rupea. Din Miercurea Ciuc, pe DN13A până la Vlăhița, apoi DJ132, până la Rupea, traversând Homorod.

Cu trenul Trebuie să ajungi în Gara Rupea, apoi să urmezi indicatoarele.

Program de vizitare Cetatea Rupea: Perioada 1 noiembrie – 31 martie: 9.00 – 17.00 Perioada 1 aprilie – 31 august: 9.00 – 20.00 Perioada 1 septembrie – 31 octombrie: 9.00 – 19.00

Activități și lucruri de văzut la Cetatea Rupea.

Dacă ajungi la Cetatea Rupea, ar fi bine să vezi toate încăperile și turnurile acestei clădiri fascinante. Iată ce nu trebuie să ratezi: Cetatea de Sus Cetatea Rupea la apus Cetatea Rupea, la apus Este cea mai veche construcție și a fost ridicată pe ruinele davei dacice. Se spune că ar fi ruinele cetății dacice Ramidava. Cetatea de Mijloc Este o construcție din secolul XV, care a fost lărgită mai târziu, în secolul XVII. Aici au fost ridicate Capela și Turnul Cercetașilor. Cetatea de Jos Construită în secolul XVIII, se identifică printr-o zidărie aparte, diferită față de celelalte două. Turnul Porții Este intrarea principală din Cetatea de Jos și datează din prima jumătate a secolului XVII și avea un pod mobil. Acesta a fost reparat pentru ultima dată în 1731, apoi a fost îndepărtat definitiv.

Turnul Slăninii Este o construcție pe patru nivele, iar la bază există un turn de flancare cu amenajări defensive pentru arme de foc. Numele vine pentru că în trecut aici erau adăpostite proviziile. Fântâna A fost terminată în anul 1613. Sursa de apă avea tuburi de lemn și a fost folosită până în secolul XX. Are 59 de metri adâncime și este nesecată până în prezent. Poarta spre Cetatea de Mijloc Era principala intrare până când a fost construită partea de jos. De aici a început distrugerea cetății de către turci, în 1421. Cele mai multe dintre instalații au fost distruse sau demolate. Turnul Ungrei Este un turn de colț al Cetății de Mijloc și a fost refăcut de mai multe ori în secolul XV-XVI. Forma lui a fost modificată de mai multe ori.

În afara de acestea, ar trebui să mai vizitezi: Turnul Cercetașilor Capela Turnul Pulberăriei Camera Scaunului Căsuțele Căsuța din vârf.

Obiective turistice lângă Cetatea Rupea și Brașov Cetatea țărănească din Jimbor A fost construită în anii 1500 și este o clădire impunătoare. În urma invaziei tătare din 1690 cetatea a fost avariată fiind restaurată în anul 1692, iar în anul 1818 zidul exterior al cetăţii a fost dărâmat. Castelul Sükösd-Bethlen Este o construcție medievală aflată în Racoș, Brașov. Castelul a fost parțial restaurat în ultimul deceniu al secolului al XX-lea. În prezent, accesul în interiorul edificiului se face pe scări de lemn, pe răspunderea vizitatorului. Clădirea este administrată de o familie din sat, iar vizitele pot fi efectuate apelând numărul de telefon afișat pe poarta castelului. Biserica Evanghelică Rupea Ansamblul este format din două monumente: Biserica Evanghelică și Zidul de incintă cu turn-clopotniță. În biserică se găsește o orgă construită la începutul sec. XIX de Johann Thois, din care s-au păstrat numai bufetul și o parte din tuburi. Se află în partea nord-estică a pieței orașului, parțial ascunsă de clădiri contemporane Muzeul etnografic Gheorghe Cernea Aici sunt expuse costume, țesături de interior, mobilier, unelte, icoane, ceramică, toate ilustrând ocupațiile tradiționale ale locuitorilor din zona Rupea