Specificitatea cea mai accentuată probabil a Bazinului Ciucului de Jos o constituie mulțimea izvoarelor de apă minerală, bogate în sodiu, magneziu, calciu și hidrocarbonați.
Specificitatea cea mai accentuată probabil a Bazinului Ciucului de Jos o constituie mulțimea izvoarelor de apă minerală, bogate în sodiu, magneziu, calciu și hidrocarbonați. Oferă o apă potabilă de calitate excepțională, totodată contribuie esențial la formarea unor habitate caracteristice de mlaștini turboase, refugii ale multor specii de plante și animale rare.
Aceste izvoare sunt deosebite și prin faptul că sările minerale (limonitul) din apă precipitează în jurul lor alcătuind conuri, sau se răspândesc în împrejurimi, ca un înveliș noroios, numit de localnici “borsár” – de aici se trage și numele mlaștinii Borşaroş, care, în prezent este format din două zone înmlăștinite izolate: Vízkert (Grădina apei) și Omlásalja (Surpătură).
Mesteacănul pitic (Betula humilis) este o comoară specială a mlaștinii Borşaroş, aici trăia odată cea mai mare populație din țară a acestei specii. Este un relict glaciar, care, cu aspectul lui de arbor minuscul ne amintește de habitatele tundrelor. Precum toate speciile de mesteacăn, și cel pitic are flori unisexuate: florile mascule se grupează la capătul lujerilor lungi în amenți, cele femele sunt așezate pe lujerii scurți în spicuri mărunte.
În prezent sunt 20-30 de exemplare în rezervație, majoritatea lor sunt greu observabili în vegetația higrofilă de ierburi înalte. Nu suportă nici umbra zălogului, de aceea habitatul lui se restrânge în continuare.
Pentru acest scop în anul 2014 începe reabilitarea treptată a mlaştinii de câtre custode şi primăria locală.
Mlaștina Borsáros
A Salix rosmarinifolia L.
Drosera anglica Huds.
Mlaștina Lucs
Băile Sântimbru