Apa roșie de la Băile Tuşnad/ Pârâul Vârghiş / Situl Natura 2000 / Tinovul Mohoș – Lacul Sfânta Ana
La ieşirea dinspre nord a staţiunii Băile Tuşnad, după 1,25 km – spre Miercurea-Ciuc, din şosea pleacă în dreapta un drum forestier străjuit de plopi, drumul forestier Vârghiş. După cca. 2 km drumul traversează valea pârâului, iar după 750-800 m, spre stânga, pleacă drumul forestier Haramul Mare, care urcă până în valea pârâului Veress. De la bifurcaţie spre dreapta traseul, marcat cu triunghi galben, ajunge după 250 m într-o mică poiană.
Traseul urcă spre stânga, în pădurea umedă pe versantul vestic al Vf. Mohoş şi spre Haramul Ierbos. După 15 minute de mers ajungem într-o poiană alungită, iar după alte 15 minute de mers prin pădure, găsim o alta. Pădurea de brazi lasă loc fagilor și atât în dreapta cât şi stânga întâlnim o serie de poteci. Urcăm pe poteca marcată până la şaua dintre vârful Mohoş şi Ciomatul Mare. De aici poteca coboară lângă Tinovul Mohoş unde se uneşte cu traseul marcat cu punct roşu. Din acest punct cabana Sfânta Ana se află la 1,5 km. Poteca urcă pe marginea Tinovului Mohoş, apoi traversează poiana Mohoş şi ajunge la Lacul Sfânta Ana.
Marcaj: triunghi galben.
Durată: 2 h.
Distanţa de parcurs: 5,5 km.
Diferenţă de nivel: 420 m.
La ieşirea de nord de Băile Tuşnad, la o distanţă de 1,25 km de oraş spre Miercurea Ciuc, se află o zonă pitorească cu mai multe izvoare de apă minerală şi cu o coloană de piatră numită ciupercă, care se numeşte Apa Roşie.
Denumirea de Veresvíz (Apă Roşie) provine de la culoarea roşie a limonitului sau a noroiului mineral care se precipită din izvoarele de apă minerală.
Zăcământul de apă minerală de la Veresvíz a fost cercetată prin foraj, mai mic şi mai mare. Sonda făcută în 1979 a avut o adâncime de 751 m, iar temperatura apei a variat între 13-22 °C.